Šahovski savez Primorsko-goranske županije

Pravilnik Kupa Primorsko-goranske županije za 2020. godinu

Najave turnira, Novosti |

PRAVILNIK KUPA PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE ZA 2020. GODINU

 1. Šahovski savez Primorsko-goranske županije (u daljnjem tekstu: Organizator) organizira Kup Primorsko-goranske županije za 2020. godinu.
 2. Pravo sudjelovanja ima po jedna ekipa registriranih šahovskih klubova u Primorsko-goranskoj županiji, s izuzetkom klubova Prve A i Prve B hrvatske lige u 2020. godini, koja se prijavi Organizatoru do 27. veljače 2020. u 12 sati. Za ekipe mogu nastupiti registrirani igrači koji za taj klub imaju pravo nastupa na seniorskim pločama.
 3. Kup se igra jednokružnim eliminacijskim sustavom. Parovi pojedinih kola određuju se ždrijebom. Ukoliko je broj prijavljenih ekipa 2, 4, 8, 16, 32, itd. ždrijeb neće biti dirigiran, a u protivnom pravo izravnog prolaska 1. kola imaju ekipe klubova prema redoslijedu u ligama u 2019. godini.
 4. Svaka ekipa je dužna prije ždrijeba prvog kola uplatiti Organizatoru upisninu u iznosu od 80 kn.
 5. Osnovni sastav ekipe sastoji se od 4 igrača i najviše 6 pričuva. Kapetan momčadi do 27. veljače dostavlja osnovni sastav u kojemu se najprije rangiraju igrači s ELO-rejtingom, uz uvjet da igrač koji igra na višoj ploči ne smije imati za 100 ili više bodova niži rejting od igrača koji igra na nižoj ploči, a potom igrači koji samo nacionalni rejting, uz isti uvjet – sve prema stanju na dan prijave. U osnovnom sastavu može biti jedan stranac – igrač koji na FIDE-listi nema oznaku “CRO”.
 6. Sastav za pojedino kolo kapetan je dužan predati sucu najkasnije 15 minuta prije početka meča.
 7. Mjesto odigravanja pojedinog meča određuje se ždrijebom, pri čemu je prvoimenovana ekipa domaćin. Domaćin osigurava prostor za igru i rekvizite, te kvalificiranog suca, člana HUŠS, te je dužan najkasnije 7 dana prije meča obavijestiti organizatora i protivničku ekipu o mjestu odigravanja.
 8. Ukoliko se ždrijebom sljedećeg kola spare ekipe od kojih je jedna u proteklom kolu bila domaćin, a druga gost, domaćin će biti ova druga. Ukoliko su u prethodnom kolu obje ekipe bile domaćini ili obje bile gosti, neće se smatrati kao gostovanje ono u vlastitom gradu/općini sjedišta kluba. Ukoliko time nije odlučeno domaćinstvo, ono će biti određeno ždrijebom.
 9. Tempo igre je 90 minuta uz dodatak od 30 sekundi za svaki završeni potez, počevši od prvoga. Partije se igraju po Pravilima šaha FIDE. Sve igrane partije će se rejtingirati za nacionalnu i međunarodnu rejting-listu.
 10. Redovna kola igraju se, u pravilu, nedjeljom prema sljedećem rasporedu: Osmina finala 8.3. u 11 sati; Četvrtfinale 22.3. u 11 sati; Polufinale 19.4. u 11 sati; Finale 3.5. u 11 sati. Ekipe se mogu sporazumijeti o ranijem odigravanju meča, o čemu su dužne obavijestiti Organizatora.
 11. Natjecanje se igra na 4 ploče. U slučaju neriješenog ishoda meča, pobjednik je ekipa koja je imala bolji uspjeh na prvoj polovini ploča, a ako je i taj rezultat neriješen, odlučuje rezultat na sljedećoj ploči, itd. redom do posljednje ploče. Ako se ni nakon ovoga ne dobije pobjednik, odlučuje rezultat na prvoj ploči, potom na drugoj, itd.
  U slučaju da sve partije završe neriješeno, pobjednik je ekipa koja je na neparnim pločama igrala crnim figurama.
 12. Prvoplasirana ekipa natjecanja bit će nagrađena pravom nastupa i plaćenim troškovima smještaja (za 4 osobe) u završnici Hrvatskog kupa za 2020. godinu, te peharom. Organizator zadržava pravo odgode isplate dok mu ne budu uplaćena sredstava od registracije klubova iz PGŽ, od strane HŠS.
 13. Na odluku suca meča, nezadovoljna strana može izjaviti žalbu u roku od 24 sata po nastalom sporu uz prethodnu najavu žalbe na poleđini zapisnika meča. O žalbi odlučuje Natjecateljska komisija Šahovskog saveza Primorsko-goranske županije, čija je odluka konačna.
 14. Igrač na početak partije može zakasniti najviše 30 minuta. U slučaju većeg zakašnjenja igrač gubi partiju kontumacijom.
 15. Igračima za vrijeme igre nije dozvoljeno korištenje mobilnih telefona u prostoru za igru kao i napuštanje prostora za igru. Prostor za igru čine: dvorana za igru, WC, prostor za osvježenje, izdvojeni prostor za pušenje i drugi prostori u sastavu dvorane za igru. Igrač ne smije unijeti uređaj za komuniciranje u prostor za igru. U slučaju da igrač koji nastupa za ekipu koristi mobilni telefon u prostoru za igru ili mu zvoni mobilni telefon u dvorani za igru kažnjava se gubitkom partije, isto se odnosi i uz napuštanje prostora za igru (takve partije rejtingiraju se za ELO-rejting). Ako u dvorani za igru zvoni mobitel igraču koji u tom kolu ne nastupa za svoju ekipu ili je završio svoju partiju, isti nema pravo nastupa za svoju ekipu u sljedećem kolu.
 16. Za sve što nije definirano ovim Pravilnikom, vrijede pravilnici HŠS-a. Svi sudionici natjecanja prihvaćaju u cijelosti ovaj Pravilnik samim sudjelovanjem, a sva tumačenja nadležan je Organizator.

Izvršni odbor Šahovskog saveza
Primorsko-goranske županije

© Šahovski savez Primorsko-goranske županije
GDesigns. Sva prava pridržana.
Na vrh